Przepis i sposób przygotowania na: lazania z serem i szpinakiem
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę. Pomidory z puszki osącz na sitku, włóż do miski i wymieszaj z koncentratem pomidorowym, cebulą, cukrem, oregano, solą i pieprzem.
Szpinak rozmroź lub umyj, usuń gałązki, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj go z fetą. Jajka rozbij do kubeczka, dodaj mąkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj.
Żaroodporne naczynie natrzyj oliwa. Ułóż w nim kilka płatów makaronu i posmaruj je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Następnie ułóż kolejną warstwę makaronu i posmaruj sosem serowo-szpinakowym. Powtarzaj do wyczerpania makaronu i sosów. Tak przygotowaną lazanie zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po 15 minutach zapiekania wierzch posyp startym żółtym serem.