Przepis i sposób przygotowania na: Dietetyczne bezmięsne gołąbki z kapustą włoską
Farsz: Potrzebujemy warzyw o łącznej wadze około 1 kg. Pieczarki i cebulę i pora pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na grubych oczkach. Na patelnię wlać oliwę. Zeszklić cebulkę, dodać warzywa starte i poddusić je razem. Poczekać aż ostygną. Następnie do dużego garnka przełożyć duszone warzywa, wbić 2 jajka. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty.
Zalewa: W szklance rozrobić koncentrat pomidorowy z bulionem, przyprawić do smaku.
Gołąbki układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką). Zalać wszystko przygotowanym bulionem z koncentratem pomidorowym.
Przykryć i wstawić do piekarnika na 40 minut.