Przepis i sposób przygotowania na: tarta z gruszkami i migdałami
Formę do tarty lub tortownicy wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż schłodzonym ciastem, tworząc wysoki brzeg. Nakłuj widelcem. wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Podpiekaj około 10 minut.
Gruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i obierz ze skórki.
Przekrój wzdłuż na pół i wykrój gniazda nasienne. Podziel na mniejsze kawałki.
Zapieczony spód ciasta wyjmij z piekarnika i posmaruj konfiturą. Wyłóż pokrojonymi gruszkami. Śmietanę ubij z jajkami i cukrem. sosem polej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto wyjmij, przestudź i podziel na porcje.