Sposób przygotowania

Odciąć sardynkom głowy i przy pomocy pałeczki usunąć wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą usuwając łuski, osuszyć przy pomocy ściereczki.

Pokroić imbir - połowę na ukośne, cienkie plasterki, a połowę na cieniutkie paseczki.

Dno rondla wyłożyć liśćmi lub pergaminem.

Wymieszać w kubku sos sojowy, cukier i wódkę.

Wlać do rondla wodę z octem, zagotować, zdjąć rondel z ognia, ułożyć ryby, a na nich imbir w plasterkach (po bokach ryb), rondel ponownie wstawić na ogień, gotować na średnim ogniu przez 4 minuty bez pokrywy, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez dalsze 10 minut (aż objętość wody zmniejszy sie o około połowę).

Zalać ryby sosem sojowym z cukrem i wódką, posypać imbirem pokrojonym w paski i dalej gotować na małym ogniu, od czasu do czasu polewając ryby i imbir wypływającym sosem.

Zdjąć z ognia, przełożyć na półmisek, polać pozostałym w rondlu sosem.

Podawać gorące z ryżem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !