Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać z 85 ml letniego mleka, łyżką cukru pudru i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Resztę mąki wymieszać z zaczynem drożdżowym, resztą cukru i 85 ml mleka, żółtkiem, skórką z cytryny i szczyptą soli. dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciągliwe ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 30 minutach zagnieść ciasto, ponownie odstawić.
Składniki nadzienia (200 ml mleka, masło, 60 g cukru kryształu, mak) doprowadzić do wrzenia. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by ostygła. Z ciasta wykroić 24 kółka, ułożyć je na blasze. Gdy wyrosną spłaszczyć je, zrobić w środku dołki. włożyć w nie nadzienie i połówki moreli. Brzegi kołaczyków posmarować rozkłóconym białkiem. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !