Przepis i sposób przygotowania na: A\'la wiejska tortilla
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cieniutkie plasterki.
Pokrojone ziemniaki wrzucić na osoloną wrzącą wodę i blanszować - ok. 5 - 7 minut. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić posiekaną cebulę i lekko zeszklić.
Do zeszklonej cebuli przełożyć odcedzone ziemniaki i często mieszając cebulę z ziemniakami smażyć, aż będą miękkie i złociste.
Jaja roztrzepać.
Do miękkich ziemniaków dodać pozostałe masło i gdy się ono roztopi dodać roztrzepane jaja, wsypać zioła (( ja dziś zrobiłam zamiast z rozmarynem to z ziołami prowansalskimi i suszoną zieloną pietruszką), wymieszać zawartość patelni, przyprawić do smaku pieprzem i solą i dalej smażyć na maleńkim ogniu, aż jajka się lekko zetną.
Podajemy gorącą potrawę z pikantną surówką (ja podałam z buraczkami na ostro doprawionymi chrzanem.
Można także podać z żurkiem staropolskim.