Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto królewskie
ubić pianę z 4 białek, dodać 1 szklankę cukru, 4 żółtka, 1 szklankę mąki, wyrobić na gładką masę.
Przelać do natłuszczonej formy i piec w temp 180 - 190 stopni przez około 20 minut.
Ciemne ciasto:
Z 2 szklanki mąki, 15 dag pudru, 2 łyżki miodu, 1/2 margaryny, 1 jaja, sody i kakao, zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części, rozwałkować, upiec 2 placki - j.w.
Masa - krem:
Z mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrami waniliowymi, 1/2 szklanki cukru i z 250 g masła oraz 1łyżką mąki pszennej i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wymieszać z odlanym mlekiem, wlać na gotującą się mieszaninę, i dokładnie wymieszać.
Gorącą masą przekładać placki.Na sam dół kładziemy ciemne ciasto, krem, na krem jasny biszkopt i znów gorący krem, na warstwę kremu kładziemy ciemne ciasto.
Po ostudzeniu możemy ciasto polać masą czekoladową i posypać wiórkami.
Na Wielkanocne Święta zrobiłam to ciasto inaczej, niż w przepisie, który otrzymałam, po prostu zrobiłam 1 biały wysoki biszkopt, nasączyłam go ponczem zrobionym ze słodkiej herbaty i aromatycznego rumu, na to wyłożyłam masę zagotowaną z mleka i mąki, a na masę wyłożyłam bitą śmietanę i polałam polewą czekoladową.
Czyli jak gdyby stworzyłam całkiem nowy przepis i fotka wstawiona jest do ciasta, które zmieniłam.