Sposób przygotowania

Z mięsa wołowego i włoszczyzny ugotować rosół. Gdy warzywa zmiękną, pokrajać je w paski i włożyć z powrotem do rosołu. Flaki umyć bardzo dokładnie. Zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić, powtarzając tę czynność 2 razy. Flaki gotować w osolonej wodzie przez 3-4 godziny. gdy będą miękkie, wyjąc z wywaru i pokroić w paski.
Do zmielonego łoju dodać jajko,tartą bułkę, natkę pietruszki, pieprz i sól. Formować pulpety wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w mące i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone flaki, wlać rosół, podprawić jasnozłotą zasmażką, dodać pulpety i przyprawy smakowe. Po wierzchu posypać tartym serem i zapiec w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    uwielbiam flaki ale chyba nie odważyłabym się dodać do nich pulpetów gdyż same w sobie są pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Taka kombinacja mi nie odpowiada, wolę same
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Taka kombinacja mi nie odpowiada, wolę same

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !