Przepis i sposób przygotowania na: Złocista rolada brzoskwiniowa
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ciągle ubijając, dodawać stopniowo cukier.
Masę połączyć z mąką i roztopioną czekoladą.
Ciasto wylać na prostokątną blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 200° C.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ciasto wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę i zdjąć papier do pieczenia. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i schłodzić.
Krem:
brzoskwinie - 3 całe lub 6 połówek - osączyć z zalewy, pokroić na kawałki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku, wymieszać z łyżką śmietany, połączyć z resztą śmietany.
Dodać brzoskwinie, wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem, zrolować.