Sposób przygotowania

Kapustę rozkrawamy na 2 części, usuwamy głąba i szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pocięty boczek i smażymy, aż do przyrumienienia. Do garnka wrzucamy kapustę, połowę podpieczonego boczku i zalewamy 3 szklankami wrzącej wody, dodajemy liść laurowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Po około 15 minut gotowania dodajemy ziemniaki i gotujemy wszystko razem do miękkości ziemniaków. Oczywiście co jakiś czas mieszamy, aby nic nie przywarło do dna naczynia. Ponownie rozgrzewamy patelnię z połową boczku, dodajemy cebulę i przysmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy do tego mąkę, 3 łyżki bulionu i wszystko mieszamy. Przygotowaną zasmażkę wsypujemy do garnka z kapustą. Wszystko mieszamy . Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, doprawiamy majerankiem.

Jeżeli nie macie cytryny, użyjcie kwasku cytrynowego :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !