Sposób przygotowania

Ciasteczka zmiksować z masłem i żółtkiem. Wstawić ciasto do lodówki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ( obierki i ogryzki zostawić na ugotowanie napoju ) i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Odcisnąć pozostawiając sok . Jabłka włożyć do garnuszka , dodać 2 łyżki cukru. Zagotować. Zmieszać sok z jabłek z 2,5 łyżki kisielu - wlać do jabłek i gotować aż masa zgęstnieje .Ostudzić .Ubić pianę z białka . Dodać do niej na końcu 2 łyżki cukru i resztę kisielu - dobrze wymieszać mikserem .
Foremkę do pieczenia ( małą tortownicę lub foremkę do tart ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylepić dni i boki 2/3 ciasta . Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, na nią pianę z białek , a na wierzch pokruszyć resztę ciasta .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C - wstawić ciasto i piec 45 minut .
Nie da się tego specjalnie elegancko podawać bo jest wilgotne .Najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych ( ja tym razem dałam bez lodów bo obiad był syty ).

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    same pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !