Przepis i sposób przygotowania na: Strucla podwójna z makiem i morelami
Drożdże rozmieszałam w ciepłym mleku dodając 1 łyżkę cukru. Odstawiłam pod przykryciem aby zaczęły się pienić. Mąkę przesiałam z solą, dodałam resztę cukru, jajka, kilka kropli aromatu migdałowego i rozczyn, zarobiłam ciasto. Chwilę wyrabiałam a następnie dolałam roztopione, przestudzone masło. Wyrobiłam gładkie, elastyczne miękkie ciasto. Trzeba wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dłoni. Odstawiłam je w przykrytej ściereczką misce aby podwoiło swoją objętość - ok. 40 min. w cieple. Po tym czasie ponownie lekko wyrobiłam. Podzieliłam ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowałam na duży prostokąt długości m/w obwodu tortownicy śr. 32 cm.. Na jeden wyłożyłam ma a na drugi dżem - rozsmarowałam zostawiając wolne 2-3 cm przy brzegach. Położyłam je obok siebie i tak jakby luźno splotłam owijając jeden wokół drugiego, starając się aby brzeg każdej z rolad był na dole. Tak włożyłam całość do tortownicy w kominem, brzegi też splotłam i zawinęłam pod spód. Odstawiłam na ok. 30 min. aby ciasto podrosło. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 1 godziny. Po wyjęciu odstawiłam żeby przestygło i dopiero wtedy wyjęłam z formy. Wierzch posmarowałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny, posypałam płatkami migdałowymi