Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w gniazdkach
Wątróbki dusimy na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy są miękkie , rozgniatamy widelcem na papkę, razem z cebulą.Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie.
Do miski wkładamy mielone mięso, rozgniecione wątróbki i posiekane pieczarki. Dodajemy odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, wbijamy jajko, solimy, dodajemy przyprawy do smaku , przepuszczony przez praskę czosnek i dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Formujemy cztery kule , w ktróre wkładamy ugotowane i obrane jajka. Otaczamy je w tartej bułce i skrapiamy sosem sojowym. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku w 180 C,ok 45 minut, aż zbrązowieją i wbity w nie widelec wchodzi bez oporu.
Możemy je zjeść na ciepło na obiad, albo na zimno, jako pasztet do chleba.