Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa
Jajko ubić z wodą, cukrem, solą, tak by piana była jasna i delikatna.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać, dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na przygotowaną blachę i rozsmarować. Piec po środku rozgrzanego piekarnika. Ciasto jest upieczone, gdy przy dotknięciu jest sprężyste. Jeśli będzie pieczone zbyt długo, to złamie się podczas rolowania.
Zwilżoną lub posypaną cukrem ścierkępołożyć na stolnicy i wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Od razu posmarować galaretką lub marmoladą i zrolować.
Biszkopt który ma byc nadziany bitą śmietaną lub kremem maślanym pozostawić do ostygnięcia przykryty wilgotną ściereczką, aby nie złamał się podczas zwijania.
Roladę biszkoptową posypać cukrem, ozdobić bitą śmietaną, świeżymi owocami, wiórkami owocowymi,itp.