Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka owocowa
600 g obranych świeżych twardych owoców (np. nektarynki, gruszki, śliwki)
100 g (5 łyżek) cukru
2 Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
800 ml wody
Masa:
250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
2 łyżki cukru pudru
1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
Do nasączenia:
4 łyżki ajerkoniaku
Do dekoracji:
kilka malin, cząstki nektarynki
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto. Piec około 10 min.
Piekarnik gazowy: temp. 220°C (powinien być podgrzany)
Piekarnik elektryczny: temp. 220°C (powinien być podgrzany)
Upieczoną roladę położyć na lnianej ściereczce, tak aby papier był na wierzchu. Papier zwilżyć wodą i oderwać. Ciasto przekroić na połowę. Owoce drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać 800 ml wody, cukier, gotować do miękkości. Garnek zestawić z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać, masę schłodzić. Dolną część ciasta owinąć wokół folią aluminiową tworząc rant o wysokości 7 cm. Ciasto nasączyć 2 łyżkami ajerkoniaku, nałożyć tężejącą masę owocową. Na masę nałożyć drugi blat ciasta, nasączyć ajerkoniakiem. Schłodzoną śmietankę ubić, dodając pod koniec ubijania Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Masę śmietanową rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto schłodzić, pokroić na kawałki, udekorować malinami i cząstkami nektarynek.