Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbasą po kielecku
Dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut.
Wywar przecedzić.
Dodać zakwas wraz z osadem mąki.
Żurek mieszając, zagotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w porcje, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku.
Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną.
Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki.
Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki.
Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami.
Smaczna, pożywna zupa.. można ją również podawać ze świeżym razowym pieczywem posmarowanym masłem lub z ziemniakami z wody lub duszonymi