Przepis i sposób przygotowania na: Chałka babci Ziuty
Mąkę należy wsypać do miski. Uformować kopczyk, a w nim dołek. Do dołka wbić jajko, dołożyć resztę cukru, sól, ciepłe masło i zaczyn, który wcześniej zrobiliśmy. Należy zagnieść dokładnie ciasto. Pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia posypane mąką. W chwili gdy podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Zapleść warkocz podwijając końcówki na spód. Posmarować tak zaplecioną chałkę żółtkiem i posypać kruszonką. Poczekać około 15 minut, aż jeszcze wyrośnie. Chałkę piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posmarowanej masłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 – 30 minut. Podawać z masłem i dżemem :)