Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki półfrancuskie z owocami
1 jajo
5 łyżek gęstej śmietany
10 - 15 dag cukru
cukier waniliowy
50 - 75 dag owoców (np. agrest, truskawki, śliwki, morele, jagody, wiśnie, jabłka itp.)
Margarynę posiekać z mąką, dodać wodę i bardzo szybko zarobić ciasto. Schłodzić je w lodówce, rozwałkować na placek grubości około 1/2 cm. Przykryć nim foremki ułożone jedna obok drugiej, docisnąć wałkiem, a następnie dokładnie wylepić palcami. Ułożyć foremki na blasze. Do każdej włożyć uprzednio czyszczone i ewentualnie rozdrobnione owoce, wlać 2 - 3 łyżeczki kremu.
Krem:
ubić pianę z białka, usztywniając ją cukrem i dokładnie wymieszać z żółtkami i śmietaną. Babeczki piec w bardzo gorącym piekarniku 15 - 20 minut. Można również upiec same babeczki i po ostudzeniu napełnić je dowolnym kremem lub masą.