Sposób przygotowania

W dużej misce rozrobić mleko z drożdzami, dodać roztopiony (ale schłodzony) tłuszcz, sól oraz jajko, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i ugniatać ciasto, aż stanie się jednolite i gładki (będzie odstawać od łyżki). ciasto można także wyrobić w maszynie na programie do ciasta drożdzowego. Odstawić na godzinę aż wyrośnie 2 razy.
Gdy ciasto urośnie, podzielić na 2 mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek. Placek podzelić na osiem części. Na każdą - przy szerszym brzegu nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, i nie na tzw. żelu). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Rogaliki poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze i pieć w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż nabiorą ładnego złotego kolorku (ok. 10-15 minut).

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kot_pankracy

    jakie eleganckie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Kolejny przepis działający na moją wyobraźnię.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    chciałoby się je schrupać;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !