Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jagodami i kruszonką
300g margaryny
200g cukru
1 jajko
2 żółtka
400g mąki
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
400g kwaśnej gęstej śmietany
300g twarogu śmietankowego
1 paczka budyniu śmietankowego 40g.
80g cukru
3 jajka
500g jagód
Ciasto:
Miękki tłuszcz starannie zagnieść z cukrem, jajkiem, żółtka, mąką ,mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia,szczyptą soli.
Około 3/4 ciasta kruchego przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
Krem:
Kwaśną śmietanę.twaróg śmietankowy utrzeć na gładką masę z 3 jajkami,80g cukru i budyniem.
Dodać 2/3 jagód.Wlać krem.Po30 minutach pieczenia wyjąc ciasto z piekarnika posypać wierzch kruszonką i jagodami.
Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.Na koniec posypać cukrem pudrem.
Temperatura pieczenia 1750C
Czas pieczenia: 60 minut