Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w Pomarańczach
Piekarnik nagrzać do 200C.Jabłka obrać ze skóry,wyciąć gniazda i pokroić w kostkę,jeśli są kwaśne można je posypać cukrem brązowym lub polać odrobinką miodu (wspaniały aromat!),i włożyć do środka kaczki,wykałaczkami spiąć,tuszkę posmarowac olejem i sosem sojowym - wstawić do piekarnika,po20 min.zmniejszyc temp.na 180C i piec jeszcze,polewając czas od czasu powstałym ciemnym sosem, 1,5 - 2godz.(zależy od wielkości kaczki),sprawdzać przekuwając szpikulcem,jeśli wychodzi przezroczysty płyn,gotowa.Pół godziny przed końcem pieczenia,obłożyc kaczkę obraną ze skóry i pociętą w plastry pomarańczą,polać powstałym sosem i zapiekać.Podawać z ryżem lub pieczywem.