Płaty lasagne zagotować w osolonej wodzie, ale nie gotować do miękkości. Mięsa mielone połączyć, wrzucić na dużą patelnię na rozgrzany olej, oprószyć solą i pieprzem, rozdrobnić, przesmażyć. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do osobnego rondelka na rozgrzane masło, dodać pokrojone w kostkę, umyte, pozbawione gniazd nasiennych papryki, przesmażyć razem, dopóki papryka nieco nie zmięknie, dodać do mięsa. Pieczarki umyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki, wrzucić na rozgrzane masło, chwilę podusić, dodać do mięsa i papryki, przesmażyć razem. Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić do mięsa, wrzucić także pomidory z puszki, wszystko zamieszać, zagotować, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wszystkie zioła i wszystkie przyprawy - ilość według uznania, można także dodać jeszcze czosnek granulowany albo rozmaryn. Gotować, dopóki sos nieco nie zgęstnieje. Jeżeli jest za mało pomidorowy :) dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z przegotowaną wodą. W wysokim wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać na zmianę płat lasagne i farsz tak, aby na spodzie i na górze znajdował się płat lasagne. Następnie na wierzch wyłożyć duże opakowanie śmietanki 18% rozsmarować tak, aby przykryła dokładnie całą powierzchnię i posypać dużą ilością startego żółtego sera. Piec przykryte przez około 40 minut w temperaturze 180 st., na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia, odkryć naczynie, aby ser się ładnie zrumienił.