Przepis i sposób przygotowania na: Kilimandżaro
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć dodać galaretkę i jeszcze chwilę smażyć.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Z mąki, cukru, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń.
Przełożenie:
Ciasto na spód, na to masa jabłkowa, następnie masa budyniowa, ciasto i polewa.
Polewa:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
Składniki wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu. Dobrze wymieszać. Zagotować.