Ryż ugotować na półmiękko i wrzucić gorący do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką, żeby się jeszcze uparował. Pieczarki obrać i pokroić na 4, przesmażyć z solą czosnkową i dołożyć do nich cebulę pokrojoną w kostkę, lub półplastry, poczekać aż zmięknie, przeżucić do naczynia żaroodpornego. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię, przesmażyć z małą ilością oleju, jak bedzie jeszcze lekko krucha, posolić i posypać ostrą papryką, wymieszać i dołożyć do reszty składników. Piersi pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać sól czosnkową i pieprz, dołożyć do reszty. Podawać od razu na ciepło, można krótko zapiec, lub podsmażyć na masełku (z masłem to moja ulubiona wersja).
W wersji swiątecznej warzywa tak samo przyrządzamy, tylko krócej, obsmażamy udka z kurczaka i pieczemy w piekarniku(też dobre)