Przepis i sposób przygotowania na: Mini eklerki ze śmietaną i owocami
Zagotowujemy wodę z solą oraz masłem.
Do gotującej się wody z dodatkami dodajemy mąkę i gotując ucieramy aż do powstania gładkiej masy.
Masę studzimy i do przestudzonej dodajemy po 1 jajku każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wchłonięte przez ciasto.
Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy małe ok 2-3 cm podłużne korpusiki z ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni c. I pieczemy eklerki około 18 - 20 minut. Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu delikatnie przekrawamy je wzdłuż na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Na koniec dodajemy rozdrobnione owoce.
Ja zrobiłam ze świeżą truskawką.
Ubitą śmietankę zmieszaną z owocami nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki i nakrywamy je wierzchnią częścią.
Wierzchy gotowych eklerek ozdobić możemy polewą czekoladową, kokosem, ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypujemy - tak jak ja -cukrem pudrem.