Sposób przygotowania

Wykonanie:
4 białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już prawie ubite dajemy 4 łyżki zimnej wody...nastepnie 200gr. cukru i jeden cukier waniliowy...i teraz UWAGA.... czas na żółtka..... dodajemy je i tylko leciutko zamieszamy na najwolniejszych obrotach...maksymalnie 3 sekundy....nie szkodzi, ze sie nie wymiesza dokladnie....nastepnie czas na make....180gr z 1 łyżeczka proszku do pieczenia...mąkę dodajemy i mieszamy calosść już bez użycia miksera....zamieszac kilkka razy, tak mniej wiecej...calość powinna tworzyć puszystą masę, prawie pianę...
kolejna UWAGA...blachę w ktorej chcemy piec biszkopt nie można natluszczec po bokach, bo biszkopt rosnąc, bedzie się slizgalępo sciankach....natluszczamy tylko spód blachy....
pieczemy w 160C, jakies 25-30min.....
Do gotowej masy można dodac dowolny barwnik spożywczy... biszkopt będzie kolorowy!

Ja piekę ok. 3 biszkoptów :) - różnokolorowych!

Sposób wykonania:
1. Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietanie kremówce - ok. 200 g. na małym ogniu.
2. Wystudzić mocno.
3. Bardzo schłodzoną ubić dosypując śmietan-fix (niekoniecznie, zależy od tego, kiedy tort będzie konsumowany).
4. Rozetrzeć kostkę masła Extra (żadne tam mixy).
5. Do roztartego dodawać po łyżce zimny budyń (taki z torebki)
6. Dodawać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą.
6. Przed dekoracją dobrze jest jeszcze potrzymać trochę masę w lodówce.

Świetnie pasują do niej świeże truskawki i maliny. Z wiórkami kokosowymi stworzy prawie rafaello.
Jeśli chcę ciemny krem czekoladowy, to do masła dodaję nutellę, potem krem budyniowy, ubitą śmietanę i startą gorzką czekoladę. Tu pasują wiśnie, albo całe orzechy, albo M&M\'sy. Co kto lubi.

Masa cukrowa:
żelatynę rozpuścić w 35 ml ciepłej wody, wlać do cukru pudru zmieszanego z glukozą i ugniatać jak ciasto (najlepiej mikserem, mi zawsze robią sie takie suche grudki hehhe ale mąż potem ręcznie pomaga) Jeżeli masa ma być w jakimś kolorze to - dodac barwnik i tyle cukru, aby była elastyczna i nieklejąca!
jak się za bardzo klei to można \"pomiziać\" sobie ręce oliwą lub olejem

no i miłej zabawy, jak z modeliną :))))
masę można zamrozić i odmrozić i dalej nadaje się do lepienia :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    Prawdziwe cudo!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    śliczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    Podziwiam za pracowitość i talent!
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    a ile czasu mniej więcej dekorowałaś?:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    Cudo, wyrazy uznania
  • 0
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    piękny ten tort gratulację wygrania konkursu należało Ci się
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    a jak długo można przechowywać masę cukrowa w lodówce?
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    torciki są genialne!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    tort jest genialny, tylko zastanawia mnie jak Pani upiekła tą ostatnią warstwę, która jest mosmarowana zieloną masą
  • 0
    original
    Opublikowano

    Małgorzata9

    super dzieło

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !