Golonki umyć i porządnie natrzeć wszystkimi przyprawami (majerankiem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem). W golonkach zrobić nożem nacięcia i włożyć w nie pokrojone ząbki czosnku. Zalać piwem i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie garnek, w którym stały golonki, wraz z całą zawartością kładziemy na gaz. Golonki powinny być całe zakryte płynem, jeśli nie są, należy dolać odpowiednią ilość wody i gotować przez kolejne 2 godziny. Na ok. 20 minut przed końcem gotowania do garnka włożyć pokrojone w słupki: marchewkę, pietruszkę, por i seler. Ugotowane golonki przełożyć do żaroodpornego naczynia, po czym posmarować oliwą lub olejem i włożyć na 15 minut (do zarumienienia) do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Z kolei wywar z golonek gotować stale na dużym ogniu aż do odparowania i zgęstnienia. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do sosu i przyprawić solą, pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać golonki.