Sposób przygotowania

Składniki na ciasto czyli: mąka, masło, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia, 2 łyżki wody wsypac do robota i wyrobic ciasto. (Lub szybko wyrobic rękami - ja polecam robot). Uformowac kulę, zawinąc w folię, odłożyc do lodówki na 2 godziny.
Porzeczki umyc, oczyścic, włożyc do rondelka, dodac połowę cukru. Doprawic do wrzenia, dodac żelfix, wymieszac, odstawic by galaretka przestygła.
Gruszki umyc, obrac, poprzekrawac na pół, wyciąc gniazdka nasienne. Włożyc do rondelka, dodac pozostały cukier i 4-6 łyżek wody, zagotowac. Gruszki wyjąc z syropu, dokładnie odsączyc.
Formę na tartę wysmarowac tłuszczem, wylepic ciastem. Spód ponakłuwac widelcem. Piec 25 min w tem 220 C. Wyjąc, ostudzic. Gruszki ułożyc na cieście, zalac galaretką, posypac płatkami migdałowymi. Odstawic na 30 min, by galaretka zastygła.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !