Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z pieczonej papryki
Nagrzać piekarnik do 200*C. Papryki umyć i ułożyć na kratce piekarnika. Kratkę z kolei ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, z podwiniętymi do góry brzegami. Sok wypływający z papryk nie zabrudzi nam kuchenki. Ułożyć na drugim poziomie od góry i piec ok. 20-30 minut, do momentu, aż skórka ściemnieje - przewracając co jakiś czas przewracając. Wyjąć, lekko przestudzić i obrać ze skóry, usuwając pestki. Jedną paprykę pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
W czasie pieczenia papryki pokroić miąższ dyni w dużą kostkę, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 10 minut, aż zmięknie. Dynię zmiksować razem z obranymi paprykami.
Bulion warzywny gotować razem z jalapeno przez 10 minut. Dodać zmiksowaną mieszankę paprykowo-dyniową, odłożone kostki papryki i podgrzewać mieszając. Doprawić ewentualnie solą.
Kromeczki ciabatty opiec w tosterze (takim z wyskakującymi grzankami) lub piekarniku na złoto. pokroić na trójkąciki lub pozostawić w całości. Posypać delikatnie ostrą papryką.
Zupę rozlać do miseczek, posypać smużką papryki i podawać razem z grzankami.