Sposób przygotowania

*Jeżeli ktoś nie lubi ostrych potraw, radzę zmniejszyć nieco ilość.

Nagrzać piekarnik do 200*C. Papryki umyć i ułożyć na kratce piekarnika. Kratkę z kolei ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, z podwiniętymi do góry brzegami. Sok wypływający z papryk nie zabrudzi nam kuchenki. Ułożyć na drugim poziomie od góry i piec ok. 20-30 minut, do momentu, aż skórka ściemnieje - przewracając co jakiś czas przewracając. Wyjąć, lekko przestudzić i obrać ze skóry, usuwając pestki. Jedną paprykę pokroić w drobną kostkę i odłożyć.
W czasie pieczenia papryki pokroić miąższ dyni w dużą kostkę, wrzucić do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 10 minut, aż zmięknie. Dynię zmiksować razem z obranymi paprykami.
Bulion warzywny gotować razem z jalapeno przez 10 minut. Dodać zmiksowaną mieszankę paprykowo-dyniową, odłożone kostki papryki i podgrzewać mieszając. Doprawić ewentualnie solą.
Kromeczki ciabatty opiec w tosterze (takim z wyskakującymi grzankami) lub piekarniku na złoto. pokroić na trójkąciki lub pozostawić w całości. Posypać delikatnie ostrą papryką.
Zupę rozlać do miseczek, posypać smużką papryki i podawać razem z grzankami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna70

    bardzo fajna ta zupka :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ElizaT

    ciekawy przepisik !
  • 2
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    na rozgrzanie się zimową porą :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata73

    wspaniała
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Dorota76

    ciekawa bardzo
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    wygląda apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pycha, robilam juz zupke z dodatkiem pieczonej papryki.
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    uwielbiam pieczoną paprykę, pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    papryka z dynią- bardzo fajne połączenie, ale ja bym chyba dała o połowę mniej pikantnych przypraw :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Wszystko według uznania... I pamiętać trzeba o papryce: przewracając co jakiś czas przewracając. No ale - poszło... edytować się nie dało ;). Mam nadzieję, że wszyscy z uśmiechem to przyjmą.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    próbowałaś kiedyś z żółtych papryk ?
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    Nie. Ale jest to świetny pomysł. Żółte też są słodkie a papryka ślicznie się będzie na tym tle wyróżniać.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !