Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo- śmietankowe
15g drożdży
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 jajko
50g masła
1/2 łyżeczki soli
Masa jabłkowa:
700g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
100 ml soku jabłkowego
1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
40g cukru
Masa migdałowa:
50g margaryny
50g cukru
50ml śmietany kremówki 30%
100g płatek migdałowych
Kremówka:
400ml śmietany kremówki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
2 łyżki cukru pudru
Rozczyn:
w ciepłym mleku rozpuścić drożdże dodać łyżeczkę cukru 4 łyżki mąki krupczatki. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 min w ciepłym miejscu pod przykryciem. Następnie do rozczynu dodać resztę mąki cukier i sól.
Dodać rozpuszczone ciepłe masło jajko wymieszać.
Ciasto wyrobić ręcznie przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Na wyrośnięte ciasto drożdżowe położyć delikatnie ostudzoną masę migdałową i upiec.
Po upieczeniu zimne ciasto przekroić na pół. Położyć masę jabłkową rozłożyć kremówkę na jabłkach. Chłodzić przez godzinę. Nałożyć drugą część ciasta i posypać cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie plastry. Podgrzać sok cytrynowy z cukrem dodać jabłka i sok jabłkowy. Zagotować i dusić przez 2 minuty. Budyń wymieszać z 3 łyżkami wody. Połączyć go z masą owocową.
Masa migdałowa:
stopić margarynę rozpuścić cukier dodać śmietanę i gotować przez 2 minuty.
Wsypać płatki migdałowe, wymieszać.
Kremówka:
Śmietanę kremówkę delikatnie ubić dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. Ubić.
Temperatura pieczenia 180oC
Czas pieczenia: 30minut