Sposób przygotowania

Szparagi obrać i odciąć z nich końcówki ( tak ok 1/3 ich długości ).Szparagi związać nitką , ułożyć w garnku ( najlepiej postawić w specjalnym garnku do gotowania szparagów tak by łebki wystawały nad poziom wody ) .Wrzycić do garnka odcięte końcówki. Wodę lekko osolić i dodać szczyptę cukru. Gotować ok 7-8 minut od zagotowania .
Wyłowić łyżką cedzakową obcięte końcówki i przetrzeć prtzez sito.
W garnuszku roztopić łyżkę masła .Wrzucić na nie pokrojony koper i chwilę smażyć mieszająć . Dodać przetarte szparagi.Wlać 1,5 filiżanki wywaru z gotoweania szparagów /Zagotować. Rozrobić mąkę ze śmietanką i wlać do zupy. Na małym gazie doprowafdzić do wrzenia. Wyłączyć .Doprawić do smaku solą , cukrem , sokiem z cytryny.
Jajka na twardo pokroić w kostkę.
Szparagi podawać w tpowarzystwie młodych ziemniaków z wody , posypane usiekanym jajkiem na twardo i polane stopionym masłem ( 2 łyżki ) z zupą szparagową do popicia .

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    noculos

    Fajne danie, szybki obiad gotowy ;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    uwielbiam szparagi
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    wygląda super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !