Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z brukselką, papryką i pieczarkami
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
Brukselki ugotować w posolonej wodzie. Przekroić na połówki.
Paprykę, pieczarki, cukinię pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem do miękkości. Na końcu przyprawić solą i pieprzem
Przygotować sos: masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, nie zarumieniać. Dodawać powoli mleko i dokładnie mieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 8 minut na małym ogniu ciągle mieszając.
Przygotować naczynie żaroodporne lub wąską, prostokątną formę na ciasto. Wysmarować tłuszczem. Nakładać w po kolei: płat lasagni, cienką warstwę ketchupu, farsz warzywny, pokrojoną kiełbaskę i niedużą ilość sosu beszamelowego. Na ostatnim płaci położyć dodatkowo brukselki i posypać z góry startym żółtym serem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok. 40 minut.