Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku z octem
Ryba po grecku z octem to przepis dla tych, którzy lubią nieco bardziej wyraziste smaki. Dodatek octu podkreśla smak warzyw i ryby, nadając daniu charakterystycznej kwaśności. Sprawdź, jak w łatwy sposób przygotować tę smaczną i aromatyczną wersję ryby po grecku.
1. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa zalać szklanką wody, dodać 6 łyżek oleju i poddusić, żeby wszystko zmiękło. Potem dodać przecier pomidorowy.
2. Cebulę pokroić w talarki, zalać szklanką wody, dodać 6 łyżek octu, 2 łyżki cukru, liść laurowy, ziele angielskie, troszkę soli i pieprzu i wszystko razem zagotować. Połączyć cebulę z warzywami. Na koniec dodać 2 łyżeczki kucharka i pozostawić do wystudzenia.
3. Ryby skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb Prymat i mąką obsmażyć na oleju.
Ułożyć w salaterce np.: warstwa warzyw, warstwa ryb i znowu warstwa warzyw.
Wstawić do lodówki.