Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista pizza caciatore z mozzarellą - brzegi pełne sera
Ciasto:
mieszamy mąkę, sól, oliwę, wodę oraz drożdże w dużej misce. Gdy otrzymamy konsystencję ciasta zagniatamy je an stolnicy przez około 5 minut. Blachę smarujemy odrobiną oliwy z oliwek i kładziemy na nią uformowaną z ciasta kulkę. Smarujemy ją po wierzchu oliwą aby ciasto nie wyschło i wkładamy do piekarnika na 50 stopni na 5 minut. Ciasto wyrośnie w tym czasie. Następnie rozwałkowujemy je cienko na dowolny kształt - ciasto powinno być większe niż nasza blaszka po 3 cm z każdej strony. smarujemy sosem pomidorowym (można kupić gotowy lub zrobić samemu), na to dodajemy połowę sera żółtego (startego na tarku) - i na brzegach układamy dość dużo sera i zamykamy je ciastem wystającym z blaszki. na to pieczarki pokrojone w plastry (ja je wcześniej obieram i wrzucam na 2 minuty do wrzątku - wtedy mam pewność że nie będą surowe), dodajemy paski z papryki, cebule kroimy na pół plastry i kładziemy na pizzę. Dodajemy trochę kukurydzy, plastry mozzarelli i resztę sera oraz przyprawy. Pieczemy w piekarniku w około 220 stopniach około 25 minut.
Pizza ma chrupiące ciasto jeśli najpierw zagrzejemy piekarnik i w nim blaszkę, a przygotowaną pizzę położymy na gorącą blachę. - trzeba pamiętać o wysmarowaniu blachy oliwą bo inaczej pizza się przyklei.
Po wyciągnięciu pizzy dodajemy świeże pokrojone pomidory.