Przepis i sposób przygotowania na: Tort owocowy
Biszkopt jasny:
z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 1/2 łyżki proszku do pieczenia i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
Biszkopt orzechowy:
z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, 1 łyżki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 15 dag orzechów krojonych. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
Biszkopt kokosowy:
z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, 1 łyżki mąki pszennej wymieszanej z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 15dag wiórków kokosowych. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
Biszkopt ciemny:
z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt.
Krem:
z 1l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki ziemniaczanej,8 żółtek pozostałych z ciast, cukru waniliowego i 20dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 3 części.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie. Do masy z galaretką cytrynową dodać pokrojone ananasy.
Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa - biszkopt orzechowy - masa wiśniowa - biszkopt kokosowy - masa cytrynowa - biszkopt ciemny - polewa czekoladowa