Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa z brzoskwiniami
8 białek
3 żółtka
20 dag cukru
10 dag orzechów włosakich mielony i 10 dag siekanych
10 dag rodzynek
10 dag kokosu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywna piane, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy bakalie zmieszane z proszkiem i mąka i mieszamy delikatnie łyzka. Dzielimy na 2 czesci i pieczemy w dwóch blaszkach przez ok 35 minut.
Krem
1 kostka masla
0,5 kostki margaryny
3 łyzki cukru
1 łyzka mąki pszennej
5 żółtek
2 budynie śmietankowe
3/4 szklanki wody
jajka, cukier, make i budynie rozmieszujemy dokladnie z wodą i sokiem spod brzoskwin. Gotujemy budn, ciagle mieszajac. Gdy jest zimny to miksujemy z maslem i margaryna
przelozenie:
na 1 ciasto smarujemy bardzo malutko kremu. Kawe zaparzamy w pół szklanki wody i gdy jest zimna to mieszamy ze spirytusem. Delicje namaczamy w tej miskturze i ukladamy na posmarowanym kremem ciaście galaretka ku dołu. Na to smarujemy polowe masy i przykladamy 2 czesc ciasta (jesli zostanie nam troche alkoholowej mikstury to mozemy nia polac drugie ciasto) i na nie rozkladamy pozostalą częsc kremu. Układamy pokrojone w kostke brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretka rozpuszczona w 2,5 szklankach wody. rewelacyjne!