Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: mąkę rozetrzyj z 3łyżkami cukru i masłem,wlej zimną wodę.Zagnieć,zawiń w folię spożywczą i włóż na 30min do lodówki.Rozgrzej piekarnik do temp.190stopniC i zrób nadzienie:jabłka obierz,wytnij gniazda nasienne,pokrój w ósemki.Włóż do rondla,polej wodą,przykryj i duś 5min,co jakiś czas mieszając.Dodaj cukier1/3szkl,sok z cytryny i cynamon.Ciasto podziel na 2części.Jedną rozwałkuj i wyłóż dno i boki okrągłej formy o śred.24cm.Posyp migdałami,na wierzchu rozłóż jabłka.Rozwałkuj resztę ciasta,przykryj wierzch,sklejając brzegi widelcem.Na środku zrób palcem mały otwór.Posmaruj rozmąconym jajkiem,posyp cukrem.Piecz 30min.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !