Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zupa krem ze szparagów

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi
500 g
cukier
1 łyżeczka
margaryna
30 g
mąka
30 g
śmietana
pół szklanki
żółtko jajek
1
sok cytrynowy
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem ze szparagów

Szparagi myjemy i obieramy cienko obierakiem, odkrajamy dolne twarde części. Skórki szparagów gotujemy ok 20 min w osolonej wodzie, odcedzamy, wywar odlewamy do garnka, Wywar zagotowujemy powtórnie z dodatkiem soli i cukru, wrzucamy szparagi pokrojone na kawałki, gotujemy przez 15 minut. Powtórnie odcedzamy. Wywar uzupełniamy wodą do 3/4 l. MArgarynę rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszamy, wlewamy wywar ze szparagów, doprowadzamy do wrzenia. Zupę zagęszczamy śmietaną i żółtkiem. Dodajemy sól, pieprz, muszkat i sok z cytryny do smaku. Szparagi powtórnie wrzucamy do zupy, podgrzewamy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 29.05.2011 13:30
wygląda mało apetycznie ale pewnie jest pyszna:)
marcia71 29.05.2011 13:30
wygląda mało apetycznie ale pewnie jest pyszna:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak