Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik z migdałową skorupką
Formę wysmarowaną margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej wykładamy ciastem (1/3) trzeba dokładnie wyklepać ciasto aby rozłożyło się na całą blachę (gdyby się kleiło, posypać ręce mąką.) Piec każdą część osobno w temp 170stopni około 15 minut (pierwszą warstwę można 20)
3 cześć należy przed pieczeniem dodatkowo wysmarować SKORUPKĄ:
Posiekać migdały. Masło rozpuścić, dodać migdały i miód.
MASA: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto przekładać masą, na samą górę ułożyć warstwę ciasta ze skorupką, odstawić do lodówki na dobę aż ciasto zmięknie i przesiąknie masą. Polecam, pychotka! :D