Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowy przekładany hiszpanem
5 białek
20 dkg kokosu
1/2 szkl. cukru
2 łyżki ziemniaczanki
Składniki na masę:
1/2 l. mleka
1/2 cukru waniliowego
1 łyżka ziemniaczanki
1 łyżka mąki
2/3 szkl. cukru
1 jajo
margaryna
1 galaretka czerwona
Najpierw pieczemy Hiszpana: Białka ubijamy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i krupczatkę i mieszamy to wszystko razem. Pieczemy placek w piekarniku.
Następnie robimy placek kokosowy: Białka ubijamy do piany dodajemy kokos, cukier i ziemniaczankę i wszystko razem mieszamy. Wylewamy masę na brytfankę i pieczemy placek w piekarniku.
Na koniec robimy masę:
Zagotować większą część mleka, mniejszą część wymieszać ze składnikami i wlać do gotującego się mleka. Roztrzepać mikserem margarynę. Na koniec wsypać galaretkę. Masa wtedy będzie miała ładny różowy kolor.
Placek hiszpan przedzielamy na pół. Smarujemy jedna połówkę masą na masę kładziemy placek kokosowy, następnie smarujemy go znów masą i na wierzch kładziemy placek hiszpan. Górę placka posypujemy grubo kokosem.