Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z wisniami
Margarynę , cukier, kakao, wodę gotujemy i studzimy. Dodajemy żółtka, mieszamy. Białka ubić ze szczyptą soli dodać do masy . Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszana proszkiem do pieczenia. Masę wlać do kwadratowej formy i upiec. Upieczone zimne ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy do formy , wlewamy masę( lekko stężałą) i przykrywamy drugą część . Szybko odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
Potem ciasto polewamy roztopioną czekoladą.
Masa:
Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem wlewamy zimną ale płynną galaretką[galaretkę i żelatynę należy rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody]. Masa ma płyną konsystencję, ale po schłodzeniu robi się sztywna. Dodajemy wiśnie i mieszany.
Temperatura pieczenia ciasta : 180oC
Czas pieczenia: 45 minut.