Sposób przygotowania

Pierś myjemy i usuwamy wszelkie błonki. Następnie pierś kroimy w drobne kawałki długości ok. 3 cm, szerokości ok. 1 cm. Pokrojonego kurczaka zalewamy ciemnym sosem sojowym, doprawiamy przyprawą do gyrosa, czarnym pieprzem i sosem Cayene. Ilość sosu Cayene, jaką należy dodać ustalamy w zależności od tego jaki stopień ostrości potrawy chcemy uzyskać. Ja proponuję 5 kropli - na średnio ostro. Kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami i dajemy mu odpocząć ok. 0,5 godziny. Niech nabiera smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej lub (lepiej) oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz rzucamy skrawki kurczaka. Podsmażamy porządnie, aż się przyrumienią. Wtedy zmniejszamy ogień i wszystko zasypujemy startą goudą. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 2 minuty, aby ser się ładnie rozpuścił. I gotowe!
Do tego proponuję ryż podsmażany z fasolką szparagową z mojego innego przepisu.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !