Przepis i sposób przygotowania na: Frykas z cukinią
Z 5 białek i szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1 szklankę mąki krupczatki wymieszaną z 1 łyżką proszku do pieczenia i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na pół.
Masa:
Z 1/2l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 15 dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę. Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dalej ucieramy, następnie wsypujemy pokrojoną w kostkę mleczną czekoladę. Drugą część masy zostawiamy jasną, ale wsypujemy do niej odsączone ANANASY Z CUKINI (patrz moje przepisy).
Spód biszkopta smarujemy ciemną masą z czekoladą. Przykładamy drugą część biszkopta, smarujemy jasną masą z ANANASAMI Z CUKINI. Na górę rozkładamy pozostałą cukinię i zalewamy galaretkami cytrynowymi sporządzonymi wg przepisu na opakowaniu.