Sposób przygotowania

Dno naczynia żaroodpornego pokryć ok. 1,5 cm warstwą soli najlepiej grubej używanej do kiszenia ogórków. Następnie ułożyć na nim łososia tak aby nie dotykał ścianek naczynia (ja posypuję go delikatnie przyprawą do ryb). Wierzch zasypać solą tak aby nie było widać ani kawałeczka ryby. Następnie delikatnie spryskać sól wodą. Piec ok. 45 minut w mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej włączyć go wcześniej). z soli utworzy się wokół ryby twarda skorupa którą trzeba odłupać. Podawać łososia można z sosem np. koperkowym lub po prostu z cytryną.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    tonia

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszny
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Super, coś dla mnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !