Przepis i sposób przygotowania na: Tort SPIDER-MAN
Z 5 białek i szklanką cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1 szklankę mąki pszennej wymieszaną z 1 łyżką proszku do pieczenia i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt, ostudzić i przekroić na pół. Tortownica o średnicy 28 cm.
Biszkopt ciemny:
Z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszaną z 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszajac dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Upiec biszkopt. Tortownica o średnicy 28 cm. Po ostygnięciu wykroić z biszkopta 3 krążki. Jeden wykroić szklanką, drugi małym talerzykiem deserowym, a trzeci dużym płytkim talerzem.
Masa:z 1/2l mleka, 2 łyżek mąki pszennej, 2 łyżek mąki ziemniaczanej i 15 dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 2 kostkami masła na pulchną masę.
Galaretkę wsypać do 200ml wrzacej wody i ostudzić.
Jasny krążek biszkopta przełożyć 1/3 masy. Następnie na masie ułożyć 3 krążki ciemnego biszkopta. Między luki powkładać pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, między którymi dajemy stężałą galaretkę. Na to dajemy 1/3 masy i drugi jasny krążek biszkopta. Pozostałą 1/3 masy smarujemy górę i boki.
Kolorowymi cukierkami usypujemy kształt SPAIDER-MANA, można sobie pomóc delikatnie szkicując jego kształt wykałaczką.
1 ciastko biszkoptowe układamy na torcie w miejscu gdzie ma być pająk. Roztopioną czekoladą zalewamy pancerz pająka formujemy nóżki i pajęczynę na torcie.