Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Zmielić je lub utłuc na gładką masę, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dodać do ziemniaków masło, mąkę, sól, gałkę muszkatołową, tartą bułkę oraz całe jajka i żółtka. Ciasto dokładnie wyrobić, a następnie utoczyć z nich wałki i każdy kroić na kwadraciki. Formować je w dłoniach nadając kształt kulki. Smażyć przed podaniem w głębokim tłuszczu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Gonia555

    Z czym podawać?
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Fajny przepis, takie krokiety ziemniaczane mogą zastąpić ziemniaki, dobre są np. z gulaszem :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !