Przepis i sposób przygotowania na: Torcik truskawkowo orzechowy
W trakcie ubijania dodawać po jednym żółtku.
Dalej ubijać i dodawać po łyżce cukru.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie miksować.
Na sam koniec dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i bardzo delikatnie wymieszać.
Piekarnik nastawić na termoobieg na 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut.
Placek ostudzić i przekroić w poprzek na dwie części.
Truskawki ( ja użyłam mrożone ) rozmrozić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra przegotowanej gorącej wody i ostudzić.
Rozmrożone truskawki, galaretkę i śmietanę zmiksować i rozsmarować na jednej części placka.
Przykryć masę drugim plackiem.
W kąpieli wodnej rozpuścić batony, dodać mleko i dokładnie wymieszać.
Powstałą polewą polać ciasto, udekorować płatkami migdałowymi i kandyzowanym ananasem.