Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz z botwinką i uszkami
Grzyby (jeśli suszone wcześniej namoczyć) ugotować, odcedzić, drobno posiekać.
Doprawić solą i pieprzem dodać jajko i tartą bułkę oraz przysmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę . wymieszać
Ciasto zagnieść z mąki jajka i wody z dodatkiem szczypty soli.
Rozwałkować cienko, pociąć na kwadraty, kłaść nadzienie, składać po przekątnej i sklejać jak uszka . Ugotować we wrzątku. wystudzić.
Ugotować barszcz;
Żeberka opłukać i włożyć do wrzątku . Dodać ziele angielskie, cebulę i listek laurowy, doprawić solą i ugotować. Buraczki oczyścić i pokroić jak na barszcz. Mięso wyjąć i oddzielić od kości, pokroić i wrzucić do wywaru. Dodać tez buraczki i szczyptę kwasku cytrynowego i bulion grzybowy. Ugotować , doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością barszczu.
Do barszczu wrzucić uszka i już nie gotować.