Przepis i sposób przygotowania na: zupa pomidorowa na szybko
Zagotuj wodę w czajniku (możesz też użyć bulionu - ale nie z kostki).
W dużym rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i cały czas mieszając smaż przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlej 4 szklanki wrzątku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.
W małej patelni rozpuść masło, dodaj przecier pomidorowy i cały czas mieszając smaż przez dwie minuty. Dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Zupę zestaw z ognia, dodaj śmietankę i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Podawaj udekorowaną natką pietruszki z ryżem lub makaronem. Świetnie smakuje także z czosnkowymi grzankami.