Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowe
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
cappucino orzechowe 1/2 szkl
proszek do ieczenia , 1 łyżeczka
Ciasto pierwsze zagnieść .. podzielić na dwie części i upiec dwa placki
Masakawowa;
Cukier zalac 1/3 szkl wody i ugorować syrop. Żółtka ubić, wlewać syrop powoli i ubijać aż powstanie masa. Utrzeć masło i ubijając powoli dodawać do kremu. Kawę rozpuścić w jednej łyżce gorącej wody i dodać do kremu wraz z aromatem do smaku.. Na koniec dodać alkochol.
Ciasto kawowe;
Białka ubić, dodać żółtka, wodę, mąkę, kawę, i proszek. Wymieszać , upiec dwa placki 180 st - 20-30 min.
Po upieczeniu przekroić aby było ich 4.
dodatkowo ;
powidła śliwkowe i pokruszone orzechy - wymieszać.
Przekladac ;
Ciasto kruche/powidla/ ciasta kawowe przełozone masą/ powidła/ i ciasto kruche.
Wierzch polać polewą czekoladową.
ps. bardzo duże ciasto wielowarstwowe .. pyszne